Vernisáž výstavy Šikovné ruce pro hospic 2018

8.10.2018 15:16   Výstavy

Výstava je již v plném proudu a je na nás učinit malé ohlédnutí za páteční vernisáží.

Šikovné ruce a otevřená srdce pro hospic 2018 


V pátek 5. října 2018 odpoledne proběhla na MÚ v Červeném Kostelci slavnostní vernisáž soutěže Šikovné ruce a otevřená srdce pro hospic 2018.


Večerem prováděla paní Romana Pacáková, redaktorka Českého rozhlasu Hradec Králové. O hudební zážitek večera se zasloužily Václava Štěpánová (zpěv), Ludmila Štěpánová (housle) a Lidmila Urbanová (klavír). Zazněly např. meditativní skladby z pera Antonína Dvořáka, Julese Masseneta, publikum rozněžnily skladby Giacoma Pucciniho, Ennia Morriconeho, rozvášnila temperamentní Habanera z opery Carmen apod.


Letošní soutěže Šikovné ruce se zúčastnilo 124 autorů a jejich skupin, kteří poslali do soutěže celkem 2 170 vlastnoručně vyrobených dárků (výrobků). Mezi dárci bylo 16 dětí, dále školní družina, mateřská školka, dvě základní školy a gymnázium. A ještě 8 klubů dospělých a seniorů a 95 individuálních dárců.


Z tohoto počtu porota vybrala tyto vítěze (v každé kategorii dva vítězové):
Kategorie Oděvy a oděvní doplňky – Klub žen Žacléř a paní Beáta Černá.
Kategorie Umělecká díla a bytové doplňky -  pan Jaroslav Seifert a paní Eva Němečková.
Kategorie Dětské výrobky do 14 let – Školní družina Studnice a Terezka a Eliška Horkých.
Kategorie Ostatní – pan Pavel Tichý a klub Abraham.
Miláček poroty – Mateřská škola Studánka u sv. Jakuba.

 

Po vernisáži byla otevřena výstava pro veřejnost a návštěvníci si mohli prohlédnout a koupit zajímavé výrobky – např. keramická zvířátka, dřevěné svícny a postavičky, pletené svetry, ponožky, čepice a šály, trička s andílky, pletené a šité hračky pro děti, košíčky z pedigu, krásné vyšívané dečky, dřevěné vozíčky, háčkované vánoční ozdoby a andělíčky, šité a háčkované tašky a kabely, podzimní a vánoční dekorace, šperky a ozdoby a spoustu jiných krásných výrobků. Každý návštěvník výstavy hlasoval pro výrobek, který se mu nejvíce líbil. Po sečtení hlasů byl vyhlášen miláček publika. Stala se jím paní Eva Polášková z Náchoda, která vyrobila trička s obrázky andělů.


Moc děkujeme všem dárcům, kteří věnovali své výrobky do výstavy Šikovné ruce a otevřená srdce pro hospic 2018.


Výtěžek soutěže bude věnován Hospici Anežky České na dovybavení kuchyně.

Letošní ročník výstavy proběhl za podpory Nadace Umění pro Zdraví.